Investițiile publice, fie implementate la nivel local, fie la nivel național, au la bază bani publici. Acești bani publici provin și din taxele și impozitele pe care absolut fiecare cetățean le plătește, cu sau fără voia lor exprimată evident. În acest punct, orientările politice nici nu mai contează atât de mult, întrucât oricine este nevoit să le achite. Cu atât mai mult, fiecare român contribuie la pușculița statului prin fel de fel de taxe regăsite pentru tot ceea ce achiziționează, inclusiv alimente, carburanți și mai tot ce există la acest moment. Și nu doar din acestea, ci românii contribuie și din propriile venituri obținute prin muncă și efort.
Din acești bani, statul român investește. Dat fiind acest fapt, fiecare investiție, fiecare proiect ce ajunge să fie derulat chiar și în cea mai mică localitate din România, ar trebui implementat cu responsabilitate de cei aflați la butoane. Practic, și logic deopotrivă, e ca fiecare o astfel de investiție susținută din bugetul statului să aibă un proces de realizare corect, transparent și cu grijă pentru fiecare bănuț implicat. Acest lucru este similar cu sacoșa de cumpărături de la magazin, iar fiecare aliment cumpărat și costul total al produselor să fie justificat prin bonul fiscal. Mai mult, fiecare dintre noi este interesat să afle cât mai în detaliu pentru ce plătește un anumit preț atunci când cumpără sau are parte de anumite servicii.
Acest principiu este aplicabil și în momentul în care autoritățile statului derulează proiecte în comunitățile pe care le conduc. Este necesar și justificabil ca oamenii să aibă libertatea de a-și exprima opinia cu privire de modul în care sunt investiți banii lor. De asemenea, fiecare cetățean contribuabil este liber să solicite justificări atunci când sunt constatate eventuale nereguli pentru care au nevoie să fie lămuriți.
Ei bine, de multe ori, cei ce au curajul și își asumă orice opinie legată de posibile nereguli privind investițiile locale, sunt atacați, marginalizați de o anumită categorie a societății civile. De reținut din acest fapt e că democrația presupune libertatea de expresie, regăsită în Constituție, Cod Civil, prevederi internaționale și așa mai departe. Niciodată nu va exista un întreg care să fie pe deplin de acord asupra unui fapt. În astfel de situații, atunci când unii concetățeni ajung să relateze fapte privind anumite politici publice, fundamentate din bani proprii, nu constituie nici propagandă, nici campanie electorală, nici nimic. Realitatea este aceasta, iar viața pe care cu toții ne-o dorim este să avem clase politice responsabile, bani ai cetățenilor investiți cu seriozitate și libertatea oricărui om de a-și expune eventuale nemulțumiri cu privire la subiecte de interes public, în care sunt implicați în mod direct.